Workathlon-tapahtumat

Workathlon on työelämähaasteiden ratkaisuklinikka, jonka kautta työpaikat saavat maksutta avukseen Työelämä 2020 -hankkeen verkoston asiantuntijat ratkaisemaan työelämän haasteita tai unelmia. Ratkaisujen tarpeet nousevat työpaikkojen omasta toiminnasta ja ne voivat liittyä esimerkiksi muutoksiin työssä, työhyvinvointiin, digitalisoituvaan ympäristöön, sosiaalisen median käyttöön asiakkaiden osallistamisessa tai melkein mihin vain. Tavoitteena on auttaa työpaikkoja kehittymään niiden omista tarpeista lähtien.

Jokaisessa Workathlonissa ratkotaan 3 - 4 etukäteen valittua työpaikkakohtaista haastetta. Työskentely perustuu työpaikkojen ja alueellisten sekä valtakunnallisten Työelämä 2020 -työelämätoimijoiden panokselle. Haasteita ja unelmia ratkotaan yhteisessä työpajassa ja ratkaisut esitetään yleisölle. Ideana on yhteistoiminnallinen ongelmanratkaisu, vertaistuki ja muilta oppiminen.

Workathlon-ratkaisuklinikoita järjestetään vuosien 2017 ja 2018 aikana, ja kehittämistulokset julkaistaan tällä sivustolla.

Edellinen Workathlon järjestettiin Varkaudessa 9.-10.11.2017, lue tästä uutinen Varkauden tapahtumasta.

Workathlonia voit seurata sosiaalisessa mediassa hashtageilla #workathlon24 ja #workathlon
tapahtumabanneri

Workathlon-tarinat

15.5.2017 12.18

Santasport: Urheilun kansainvälinen keskittymä

Santasport ponnistaa kohti urheilun, liikunnan ja vapaa-ajan kansainvälisiä markkinoita. Workathlonista urheiluopisto haki vinkkejä asiakaslähtöisyyden ja yhteisöllisyyden kehittämiseen.

SantaSport_keskitalo_1
Heikki Keskitalo voi syystäkin olla ylpeä urheiluopiston olosuhteista. Taustalla urheiluhallin vuonna 2016 uusittu juoksurata.

Puhtaus, turvallisuus ja toimivat olosuhteet. Ne saavat Moskovan ZSKA:n, KHL:n ammattilaisliigassa pelaavan jääkiekkojoukkueen järjestämään kesäharjoitteluleirinsä Rovaniemellä, Santasport Lapin Urheiluopistossa. Samoilla vahvuuksilla urheiluopisto ponnistaa kohti kansainvälisiä urheilun, liikunnan ja vapaa-ajan markkinoita.

Lapin urheiluopisto on yksi Suomen 11 opistosta, jotka on perustettu liikunnan keitaiksi palvelemaan paikallista ja alueellista tarvetta ja toimimaan valtakunnallisten lajiliittojen harjoituskeskuksina. Vuosien mittaan opiston koulutustarjonta on laajentunut ja se kattaa toisen asteen ja ammattikorkeakoulutuksen ohella ammattitutkinto- ja täydennyskoulutusta.

Myös valmentaminen on ammattimaistunut.

– Vuosina 1976–86 meillä ei ollut töissä yhtään valmentajaa, sitten heitä tuli kaksi ja nyt meillä on vahva, 20 ammattimaisen valmentajan valmennuskeskus, jota niin kotimaiset kuin kansainvälisetkin seurat ja lajiliitot hyödyntävät esimerkiksi talviurheilun, jääkiekon, lentopallon ja painonnoston harjoitteluun, avaa toimitusjohtaja Heikki Keskitalo.

Keidas kaikille kohderyhmille

2000-luvulla liikunta ja urheilu on tuotteistunut ja kaupallistunut ja samalla opiston vapaa-ajan palvelutarjonnassa on tapahtunut hurjaa kasvua. Urheiluopistoa työllistävät mm. yritysten työhyvinvointi- ja liikuntapäivät sekä turismi.

– Me olemme edelleen oppilaitos ja liikunnan koulutuskeskus, mutta niiden rinnalle on tullut liikunnan ja urheilun liiketoiminta. Meillä voi samaan aikaan olla käynnissä leirejä sekä lapsille että huippu-urheilijoille ja heidän rinnallaan palvelutoiminnasta nauttivat brittituristit ja suomalaiset aktiivilomaa viettävät perheet. Kaikki sektorit sulassa sovussa, kuvailee Keskitalo.

Liikunnan ja urheilun edistäminen ja liiketaloudellinen voitontavoittelu eivät ehkä sovi samaan lauseeseen, mutta samaan toimintaympäristöön kyllä. Niiden välille täytyy vain löytää tasapaino.

– Jos ajatellaan vaikka lasten uimakoulua tai olosuhteiden tarjoamista urheiluseuroille, niin niistä ei voi tavoitella liikevoittoa. Niiden rinnalla taas on tuotteita, jotka ovat selkeästi liiketoimintaa, kuten turisteille suunnattu majoitustoiminta. Tai kuluttajille suunnatut kuukausimaksulliset liikuntaklubit.

Kohti kansainvälistymistä

Tulevaisuudessa Lapin urheiluopiston tähtäimessä on kansainvälisen asiakaspohjan laajentaminen.

– Totesimme, että meidän pitää varmaan petrata tätä meidän palvelua, jotta sitten, kun saamme rakennettua kansainvälistä verkostoa ja houkuteltua asiakkaita tänne kerran, niin he tulevat toisenkin kerran. Päätimme, että meidän pitää pystyä hyödyntämään olemassa olevaa osaamistamme laajemmin ja yhteisöllisemmin. Yhteisöllisyyden vahvistaminen on tärkeää myös siksi, että henkilöstö kokee kansainvälistymisen yhteiseksi asiaksi ja mahdollisuudeksi eikä ulkopuolelta tulevaksi pakotteeksi.

Asiakaslähtöisyyteen ja yhteisöllisyyteen liittyvän haasteensa urheiluopisto toi syksyllä 2016 myös Rovaniemellä järjestetyn Workathlon-ratkaisuklinikan pohdittavaksi. Klinikkatyöskentely auttoi suuntaamaan huomiota oikeisiin asioihin.

– Asiantuntijoiden kommentit vahvistivat sitä ajatusta, että päätöksentekopöytään kannattaa ottaa mukaan talon eri sidosryhmät ja järjestää palvelut niin, että ihmisten on helppo niitä ostaa.

Mihin asiakasvirtojen kasvu sitten johtaa? Suurena tulevaisuuden visiona Keskitalon joukoilla on kehittää Ounasvaaralle Rovaniemen kylkeen pohjoiseurooppalaisittain vielä monipuolisempi, vielä paremmin toimiva liikunnan, urheilun ja hyvinvoinnin kansainvälinen keskittymä.

– Näin me on se ajateltu, päättää Keskitalo.

Teksti Kreetta Haaslahti Kuvat Julia Hannula

Palaa otsikoihin