Uutiset

Joukkoistetun työn ilmiötä kartoitettiin seminaarissa

Teknologinen kehitys muuttaa työtä kovalla vauhdilla. Digitaaliset alustat tarjoavat uusia mahdollisuuksia jakaa työtä ja työtarjouksia ihmisille, jotka eivät ole perinteisessä työsuhteessa työn teettäjään. Joukkoistettu työn teettämisen tapa voi olla uhka monelle perinteiselle yritykselle ja niiden työntekijöille. Toisaalta näin voi myös syntyä uusia kasvuyrityksiä, uusia työpaikkoja ja uudenlaista työkulttuuria.

Ilmiöstä, sen leviämisestä ja vaikutuksista työhön, tiedetään vasta vähän. Ilmiön eri näkökohtia pohdittiin Vaeltavat ammattilaiset -aiheisessa seminaarissa Helsingissä 19.5.2016.  

- Vaeltavaan ammattilaisuuteen tarvitaan tukirakenteita, joita on hyvä luoda harkiten ja analyyttisesti, totesi oikeus- ja työministeri Jari Lindström. Digitaaliseen työympäristöön liittyvät monet juridiset kysymykset ovat vielä ratkaisematta, hän jatkoi.

- Tässä vaiheessa ei tarvitse olla hämillään. Jakamistalouden, joukkoistamisen ja alustatalouden ilmiöt ovat niin voimakkaassa kasvussa, ettei niitä kukaan vielä täysin hallitse, ministeri sanoi ja rohkaisi avoimeen keskusteluun.

Ministeri sanoi toivovansa, että keskustellen etsitään ratkaisuja niihin asioihin, jotka liittyvät työntekijöiden näkökulmaan, koska ne ovat toistaiseksi jääneet liiketoimintanäkökulmaa vähemmälle.

Vaeltavat ammattilaiset -seminaari on osa Työelämä 2020 -hankkeen järjestämien WorkUp-tapahtumien sarjaa. Tapahtuman yhteistyökumppanit ovat Tekes ja Työterveyslaitos. WorkUp on foorumi, jossa keskustellaan uusista tavoista tehdä ja teettää työtä. WorkUp-keskustelu jatkuu syksyllä, jolloin teemana ovat yhteisölliset työtilat. 

Palaa otsikoihin