Uutiset

18.8.2016 15.13

Paljon puhetta ruuasta - MTK:n verkostotapaaminen

Suomalainen ruokakeskustelu pyörii lähinnä ruuan hinnan ympärillä, mutta samaan aikaan kuluttajat arvostavat kotimaista ruokaa sen turvallisuuden ja terveellisyyden takia. Suomalaisten maataloustuottajien ja heidän etujärjestönsä MTK:n haasteena onkin saada keskiöön kotimaisen ruuan laatu, turvallisuus ja kestävät tuotantotavat. Muun muassa näistä asioista keskusteltiin Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto MTK:n organisoimassa syyskauden ensimmäisessä Työelämä 2020 –verkostotapaamisessa torstaina 18.8.

Toiminnanjohtaja Antti Sahi esitteli tilaisuuden alussa MTK:n yhteistyösitoumuksia Työelämä 2020 –hankkeessa, joihin sisältyy muun muassa lupaus lisätä työelämätoimijoiden hyvinvointia tuottamalla laadukasta kotimaista ruokaa. Ainakin tilaisuuteen osallistuneiden 25 verkostotoimijan hyvinvointi lisääntyi tarjolla olleen herkullisen ja monipuolisen aamiaisen sekä mielenkiintoisen asiasisällön ansiosta.

Mielenkiinto ruokaa kohtaan on lisääntynyt viime vuosikymmeninä valtavasti. Maatalousvaltaisessa Suomessa ruuan tuottamista ajateltiin pitkään pelkästään elinkeinona, ruokaa vain tuotettiin ja tankattiin. Maatalousjohtaja Minna-Mari Kaila kertoi itse heränneensä asiaan vuonna 2005 Italian silloisen pääministerin Silvio Berlusconin suomalaista ruokaa halventavan kommentin takia. Nykyään keskustelu onkin monipuolista: puhutaan ruokakulttuurista, erilaisista ruokavalioista, ruuan alkuperästä, vastuullisista tuotantotavoista – lista on loputon. Suomessa pääpaino julkisessa keskustelussa on kuitenkin aina hinnassa: suomalainen ruoka on kallista. Kailan esittelemistä tutkimustuloksista kuitenkin selviää, että suomalainen kuluttaja kokee kotimaisen ruuan tuoreemmaksi, paremman makuiseksi ja laadukkaammaksi. Miksi laadukkaasta ruuasta ei olla valmiita maksamaan enemmän?

Ruuan kallista hintaa madaltaa ruuantuottajien suoramyynnin edistäminen. Ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi kertoi tutkimuksesta, jonka mukaan arvostus ruokaa kohtaan lisääntyy jos kuluttaja kohtaa tuottajan. Samaan aikaan myös hyvinvointi lisääntyy ja ruokahävikki pienenee. MTK onkin rahoittanut uutta ruuan verkkokauppaa, joka helpottaa suoramyyntiä ja välikäsien hävitessä lisää tuottajalle työstään jäävää korvausta.

Tilaisuuden lopuksi kuultiin ensi käden tietoa viljelijän arjesta Suomessa ja maailmalla. Kuluva vuosi on ollut taloudellisesti ja henkisesti ennätyksellisen raskas monelle maataloustuottajalle, kertoi iisalmelainen maatalousyrittäjä ja MTK:n johtokunnan jäsen Kati Partanen. Partanen toimii myös WFO:n naisten komitean puheenjohtajana, minkä kautta hän on päässyt tutustumaan perheviljelijöiden arkeen globaalilla tasolla. MTK:n aktiivinen rooli kansainvälisissä kysymyksissä tulikin monelle kuulijalle uutena. Partanen kertoi, että World Farmers´Organisation on järjestö, jossa kaikilla on sama tavoite, perheviljelijöiden etu, mutta viljelijöiden lähtökohdat ovat hyvin erilaisia. Kansainvälisessä toiminnassaan MTK pyrkii tuomaan esiin hyviä suomalaisia käytäntöjä ja sen kautta levittämään turvallista ja laadukasta ruuantuotantoa muihin maihin.


Heidi Hiltunen

Palaa otsikoihin