Uutiset

12.7.2016 9.13

Työelämä 2020 SuomiAreenalla: Virheet ovat esionnistumisia

Työkulttuurin muutos ja työelämän myytit olivat tapetilla Työelämä 2020 -hankkeen ja Tekesin yhteisessä SuomiAreena-keskustelussa.

Kaksiosaisen paneelin ensimmäisessä vaiheessa pureuduttiin jatkuvan palautteen ja kiittämisen tärkeyteen. Valtakunnansovittelija Minna Helle tunnusti vihaavansa kehityskeskustelukulttuuria.
– Työyhteisöpalautetta pitää antaa muulloinkin kuin kerran vuodessa käytävissä keskusteluissa.
Cimcorp Oy:n projektitoiminnan johtaja Jari Jylli totesi, että ilman palautetta ei voi kehittyä.
– Jos emme kuuntele palautetta, emme osaa muuttua ympäristön tahdissa, jatkoi Rinnekoti-säätiön lääketieteellinen johtaja Linda Laatikainen.

Erilaiset työkalut voivat helpottaa palautteen keräämistä ja antamista, mutta tärkeintä on kulttuuri. Paneelin toisessa osassa etsittiinkin osallistavan työkulttuurin aineksia. Vincit Oy:n henkilöstöjohtaja Johanna Pystysen mukaan sitä ei voi luoda ulkopuolelta. Me-henki kysyy yhteistä visiota ja intohimoa.
– Porukan pitää oikeasti uskoa, että tuote tai palvelu parantaa elämää. Jos fiilis puuttuu, niin motivoituminen on vaikeaa, jatkoi Mehackitin perustaja Pia Henrietta Kekäläinen.

suomiareena2016_panelistit


Organisaatioissa voi olla jännitteitä, jotka estävät yhteishengen syntymisen. Sellaiset pitää selvittää ja purkaa.
– Yksi tyyppi voi plokata kokeilunhalun koko ryhmältä. Sellaisen henkilön voi kiertää tai keskittyä motivoimaan häntä, sanoi ohjaaja Timo Vuorensola.

Kaikki kokeilut eivät toimi, mutta virheiden sijaan Kekäläinen nimitti niitä esionnistumisiksi.
– Kun tekee riittävästi kokeiluja, niin jossain vaiheessa tulee onnistuminen.

Vuorensola muistutti, että muiden mukaan ottaminen voi vahvistaa omaa visiota.
– Jos haluat juosta nopeasti, niin tee se yksin, mutta jos haluat juosta pitkälle, niin pitää olla muita mukana, jatkoi Kekäläinen.

Tilaisuuden juonsi mediavaikuttaja Maaretta Tukiainen ja paikalle viiletti myös TEM:in Mahdollistaja-sankari, jonka viesti on yksiselitteinen.
– Jokainen meistä on paremman työelämän mahdollistaja!

Teksti Kreetta Haaslahti Kuvat Mikael Leppäniemi


pori_suomi_areena (8)
Palaa otsikoihin