Uutiset

Yrittäjien ja pientyöpaikkojen työhyvinvointi kehittyy vertaisryhmissä

Työterveyslaitos on kehittänyt yrittäjien ja pientyöpaikkojen työntekijöiden tueksi uuden Sytyttäjä-työpajamallin, jonka avulla he voivat pohtia ja kehittää työkykyyn vaikuttavia tekijöitä yhdessä vertaisten kanssa. Menetelmä on käytännöllinen työkalu muun muassa työterveyshuollolle ja yrittäjäyhdistyksille sekä yritysneuvonnalle, mutta se soveltuu myös muille aloille.

Työterveyslaitoksen kehittämä uusi työpajamalli lisää yrittäjien mahdollisuuksia oman työhyvinvointinsa edistämiseen joustavin ja nopein tavoin. Samalla työterveyshuollot ja yrittäjien kanssa toimivat tahot saavat käyttöönsä työkalun, jonka soveltamisessa ei vaadita erityistaitoja tai paljoa aikaa.

─  Sytyttäjä-työpaja on menetelmä, jonka avulla pohditaan  työhyvinvoinnin kulmakiviä sekä asioita, jotka ovat jo hyvin ja jotka kaipaavat kehittämistä. Erityisesti yksinyrittäjille on tärkeää, että työpaja mahdollistaa keskustelun vertaisten eli muiden yrittäjien kanssa, kertoo tutkija Nina Nevanperä Työterveyslaitoksesta.

Sytyttäjä-työpajamalli on kehitetty yhdessä työpaikkojen ja yrittäjien kanssa Työterveyslaitoksen Naiset työssä - Yrittäjinä toimivien naisten työkyvyn ja terveyden edistäminen työpaikoilla yhdessä heidän kanssaan – ESR-kehittämishankkeessa sekä Työterveyttä, työturvallisuutta ja työhyvinvointia (TTT) edistävä yhteistyö- ja osaamisverkosto – ESR-konsortion osana toteutetussa Kroppa ja nuppi kuntoon - fyysisesti raskasta työtä tekevien työkyvyn ja terveyden edistäminen työpaikoilla – ESR-kehittämishankkeessa.

Mallia on testattu myös Työterveyslaitoksen Työsuojelupäällikkökurssilla sekä kauneusalan opettajien kanssa. Malli pohjautuu Nuori kuski osaa! Nuoret ammattikuljettajat työkykyisinä ja työelämätaitoisina ratissa – ESR-hankkeessa aikaisemmin kehitettyyn Kolahtaako?-malliin.

Lue lisää Työterveyslaitoksen verkkosivuilta

Linkkejä:
Pienyritys-verkkosivut: www.ttl.fi/pienyritys
Naiset työssä – verkkosivut: www.ttl.fi/naisettyossa 
Työpaikkojen työhyvinvointiverkosto -verkkosivut: www.ttl.fi/tyhyverkostoPalaa otsikoihin